300 kotletow na godzine czyli czym jest kotleciarka

Każdy lokal gastronomiczny prędzej czy później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla większej ilości ludzi. Przy czym porcje powinny być możliwe takie same i przygotowane w jak najkrótszym czasie by uniknąć strat smaku wynikających z długiego przechowywania.


Na szczęście nowoczesna technologia rozwiązała ten problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają również na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przekłada się na zwiększenie poziomu higieny w miejscu pracy.

Na rynku wyróżniamy dwa typy kotleciarek, różniące się przede wszystkim napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy głównie od użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań.

Kotleciarka ręczna to proste urządzenie przeznaczone przede wszystkim do użytku domowego i drobnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Niewątpliwą zaletą tego typu urządzeń jest niewielka ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość wysokiej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą wydawać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Wadą jest znacznie mniejsza moc przerobowa w porównaniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną.

Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami obracane są za pomocą silnika.
Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem wydaje się być sprawność operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten wariant urządzenia zajmuje nieco więcej miejsca niż ręczny odpowiednik a wysoka cena (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest wyraźną przeszkodą do używania jej w warunkach domowych.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl