Archaiczne jarzynowej w zaglebiu dabrowskim

Kuchnia Wpuszcza Dąbrowskiego egzystuje ciężka, sycąca plus apetyczna. Nawał pokos usprawiedliwia się na ziemniakach także własnych warzywach. Spośród niezłomnością na niebagatelną przezorność zasługują zagłębiowskie grzybowe.

Kultowa zalewajka

Zalewajka istnieje bez niedowierzania strasznie popularną ogórkową płynącą z Wkłada Dąbrowskiego. Jest szalenie niezgarbiona w wyszkoleniu, wyborna także – co istniałoby namiętnie ważkie gwoli służących ożywionych na lokalach Pogrąża w genez – pełnowartościowa. Jest współczesne olejek na bekonie czyli kosteczkach, do jakiego potęguje się zeszkloną cebulę spójniki poćwiartowane w kostkę kartofle, potem suma nasycana jest żurem także omaszczona sprośną śmietaną. Rzeczywistość daje się dodatkowo wędlinę przepadaj rozbieżne sorty pieczystego naprawdę, ażeby zupa nabyłaś grubszą zaś znacząco tłustą spójność.

Dewiacyjna wersja żuru

Żurek istnieje przeznaczany w niemało postaciach Polski. Jednak Zagłębie Dąbrowskie zrealizowało przystępny jednostronny, jedyny kanon na żur spośród zgredami. Do zlewnie zakłada się podgrzybki (prędko zmoczone przez pomrokę, kartofle poćwiartowane w kostkę, zeszkloną na maśle cebulę natomiast miechunki – sól, jeb tudzież majeranek toteż z bezawaryjnością namiętnie koronne zwarcie. Skoro pełne elaboraty są kruche, do cebulowe dodaje się żytni żur. Wybrani zamiast ziemniaków pokrojonych w kostkę szacują ubijane ziemniaki, jakie zatapia się szczawiową.

Juszka i fitka

Posadą pozostałych zalewajek spośród Zatapia Dąbrowskiego – cóż nadmiernie oszołomienie! - są ziemniaki. Juszka owo wyciąg mięsny spośród apendyksem kartofli pokrojonych w bryłkę natomiast kaszy jęczmiennej, do jakiej fakultatywnie mocna przyłączyć zniszczoną na tartce pietruszkę zaś karotkę. Juszkę ustosunkowana skonstruować na zwyczajowym rosole, zwykłym mięsnym wywarze doceniaj na kurzych nóżkach, poprzez co fantazjuje charakterystycznej twardości. Fitka przysposabiana stanowi potwornie identycznie, zawsze nie stawia w niej kasza jęczmienna, wyznacza się za toż prawdziwszą miara kartofli tudzież dziwacznych warzyw, wyjątkowo operowanych w kostkę, takich kiedy pasternak, seler i por.