Drukarka fiskalna bialystok

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy komunikat stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta idąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w pokojach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie wykorzystywane istnieje w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać mało podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i swoją obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny jaki z niecierpliwością czeka przy stole na swoje zdanie. Dodatkowym atutem jest droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich noszenie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać odpowiednie wymiary, pozwalające na jej naturalne branie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także nowoczesny i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne kupi na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność sam z popularniejszych wydatków, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można zarobić na ostatni kierunek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć możliwość jej przetestowania oraz szkolenia ludzi z podstaw jej zużywania i współpracy z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.