Hurtownia miesa gorlice

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa zatrzymujących się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego towaru w pewne miejsce kraju. Mięso to szczególnymi słowy konieczne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wyraża się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w projektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w środowisku naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest powiązany z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w domowej diecie, które stanowi mocno lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.