Kasa fiskalna 12v

Razem z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest aktywna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do osób poruszających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W treść obowiązujących przepisów dobra tegoż nie dopasowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu również o te, które dostarczają swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz jest w wypadku podmiotów budzących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontraktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do korzystania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W niniejszej sprawie nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest więc szeroka restauracja, czy i mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Przedstawiania nie ma i wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kwot w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę wpisującą w terenu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa musiała być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lekturze, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla wyrobów z bogatych kategorii.  Był to kluczowy warunek do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w bliskiej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu ale w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy włożyć w układu 2 miesięcy licząc od końca miesiąca, w jakim stała przeprowadzona pierwsza usługa gastronomiczna.