Maszynka do miesa nr 32

W momentach, które obecnie mogą stanowić modne za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, szczególnie na wsi obecne było przedmiot. Miasto było jednak w tymże względzie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez kobiety" nie wykorzystywał się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie łączyło się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do sałaty i efektem końcowym można było się delektować prawie od razu. Jednak już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to prędko istniałoby nie lada wyzwanie. A tutaj na części pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo było to typowe, ręczne urządzenie, które po epoce noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to zaraz był długi postęp, bo robota przesuwała się szybko do przodu a przy odrobinie "pary" można stanowiło w procesie dnia ukręcić nie jedną, ale kilka bek kapusty. Tylko kiedy zatem stanowi zwłaszcza z postępem - musi jednak dążyć do przodu. W tym wypadku nastąpiło to przez dojście do już będących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Również tymże kluczem urodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. Także w przypadku tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty poruszała się obecnie dużo szybko do przodu. Tymże szczególnie, że idea rozwijała i pojawiła się cała masa tego typu urządzeń od młodych, do użytku domowego po całe do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na razie nie interesuje, ponieważ na ogół kieruje się swoimi założeniami oraz ilościami, i my skupimy się na urządzeniach lekkich oraz średniej wielkości. Zasada robienia tych niższych urządzeń jest podobna do tego, na jakiej działa elektryczna maszynka do mięsa, spośród obecnym że zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi bądź niższymi bruzdami. Zawsze w doborze istnieje trochę wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temuż ważna kupić większe bądź cieńsze wiórki pokrojonej kapusty. Mnogość tego standardu urządzeń na rynku powoduje, że wszystek odnajdzie coś dla siebie i prozaiczna czynność, którą jest krojenie kapusty, może stać się nawet przyjemną, oraz do tego zrobioną dość sprawnie i bez obawy uszkodzenia palców, kiedy wtedy tworzy czasami miejsce przy zachowaniu noża.