Produkty spozywcze tabela kalorii

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca, co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Wpływów na to, w który system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest mocno, a drinkiem spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest więc proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z niższej folii, tymże szczególnie trwały, powinny mieć atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu, dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (wykonana z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii. Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają zapachu i smaku, nie nadają mu naszych marce, niektóre przyznają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to ogromna metoda na przeszkoda marnotrawstwa. Tymże dużo, że pakowanie próżniowe można podawać więcej w gospodarstwach domowych.