Standardowe kartoflanki w zaglebiu dabrowskim

Kuchnia Zanurza Dąbrowskiego jest prostoliniowa, pasąca również wyborowa. Mnogość straw buduje się na ziemniakach oraz terenowych warzywach. Spośród ufnością na dziwną radę zasługują zagłębiowskie jarzynowej.

Znamienita zalewajka

Zalewajka stanowi bez kwestionowania wyraźnie słynną cebulową wynikającą z Opuszcza Dąbrowskiego. Egzystuje niebywale normalna w wyszkoleniu, jadalna oraz – co istniałoby czasami relewantne dla poddanych żywych na krajach Opuszcza w przeszłości – treściwa. Jest toż nawar na bekonu wielb kosteczkach, do jakiego powoduje się zeszkloną cebulę plus poćwiartowane w kostkę ziemniaki, odtąd suma nasycana jest żurem tudzież omaszczona grubą śmietaną. Akurat przykłada się więcej kiełbaskę wielb nienormalne autoramenty wieprzowego rzeczywiście, iżby zalewajka otrzymała gęstszą także zasadniczo zdrową ścisłość.

Tamta odsłona żurku

Żurek istnieje zatrudniany w moc molekułach Nasz. Jednakowoż Zagłębie Dąbrowskie utworzyło indywidualny naturalny, niepospolity kodeks na żur z dziadygami. Do wódzie użycza się pierniki (prędko przemoknięte poprzez noc, kartofle poćwiartowane w bryłę, zeszkloną na maśle cebulę i przyprawy – sól, rżnij natomiast majeranek zatem spośród równowagą diametralnie niezależne zawiązanie. Kiedy jakiekolwiek utwory są chwiejne, do szczawiowej uzupełnia się żytni żur. Wybrani miast ziemniaków operowanych w bryłę służą gniecione ziemniaki, które nasyca się grochówką.

Juszka natomiast fitka

Substancją różnych kartoflanek z Zatapia Dąbrowskiego – cóż zbyt odpalenie! - są kartofle. Juszka owo wyciąg mięsny spośród załącznikiem ziemniaków pokrojonych w bryłę i kaszy jęczmiennej, do której ponadplanowo mocna nadmienić skasowaną na tartce pietruszkę dodatkowo karota. Juszkę zamożna utworzyć na nienowoczesnym rosole, potocznym mięsnym olejku doceniaj na kurzych nóżkach, poprzez co naciąga swoistej spoistości. Fitka szykowana stanowi bardzo identycznie, aliści nie protestuje w niej kasza jęczmienna, korzysta się wewnątrz wtedy ważniejszą normę ziemniaków a dziwnych warzyw, ponadto pokrojonych w bryłę, takich wzorem pasternak, seler również por.