Vomito maszynka do miesa

Wilk do ciała więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest daleko szersza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na targu zezwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu okres na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) natomiast nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania decyduje o wysokiej mocy maszyny. Jak całe urządzenia wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wydaje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa stawia się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w dalekie akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To zwykłe urządzenie, proste w przystępnych cenach, używane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę kiedy w całych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także różnych ulepszaczy.